Tips

Vårrengjøring

Gå sammen i familien og gi huset en effektiv vårrengjøring. Vi gir dere tipsene som gjør det til en lek.

Sett av noen timer sammen med familien, og la alle få hver sine oppgaver, så skal dere se det går unna. Kanskje det også blir en hyggelig ting å gjøre sammen? Her er tips om gode metoder og smart utstyr.

Oppå kjøkkenskap
Her er det gjerne fettlag med støv. Bruk passe varmt vann med en skvett salmiakk og litt flytende oppvaskmiddel. Gni med en svamp og tørk over med en fuktig mikrofiberklut etterpå.

Tips!
Legg på hyllepapir (gjerne miljøvennlig gråpapir) til slutt, så slipper dere å vaske der neste år. Pass på ventilasjon til f.eks kjøleskap, dette må ikke tildekkes!

Utenpå skapdører
Gå over med en mikrofiberklut og vann med en skvett allrengjøringsmiddel eller oppvaskmiddel. Bruk ev. en grov svamp på vanskelige flekker. La andre skapdører og andre dører i huset få en omgang med en fuktig mikrofiberklut også. Ofte ser man ikke hvor skitne og støvete de er, før man går over dem med en klut.

Bak kjøleskap og komfyr
Trekk fram kjøleskap og komfyr og støvsug godt på gulvet og på lister og i kriker bak dem. Stedvise flekker og søl fjerner dere med en fuktig mikrofiberklut, ev. litt moppespray. Men hold dere til tørre metoder ellers. Gi både komfyren og kjøleskapet en omgang med en fuktig mikrofiberklut på utsiden også. Trekk fram andre tunge møble, som hyller, sofa og tv-bord, og rengjør med tørre metoder bak dem.

Ikke hjelp småkrypene
Småkryp, som for eksempel den såkalte majorstubillen som finnes i mange hjem (ligner på linfrø), elsker å gjemme seg under kjøleskap og komfyrer og i lister og kriker og kroker der man sjelden kommer til og rengjør. Det er helt uproblematisk å ha noen få av disse i huset, men det kan bli mange av dem, særlig hvis det er varmt i været og de får tiltrengt fuktighet. Med tørre metoder unngår du at slike uønskede gjester får gode vekstvilkår.

Dørhåndtak og kraner
Dørhåndtak, skapknotter og kraner blir ofte oversett. Gå over disse med en fuktig klut, begynn på dørhåndtak på kjøkken, soverom, stue og gang og avslutt på badet med doknappen (eller annen mekanisme dere har for å trekke ned i toalettet).

Vegger og tak
For et godt inneklima er det viktig å tørke støv av vegger og tak. Med moppeutstyr er dette ingen sak. Slik gjør du: Still inn moppestativet så du får en god arbeidsstilling. Begynn i ett hjørne, og ta felt for felt systematisk fra side til side. Bruk tørr mikrofibermopp eller éngangstørrmopp. Deretter tar du veggene på samme måte.

Løse tekstiler
Løse tepper og ryer, trekk på pynteputer, gardiner osv. er flittige støvsamlere. Gi alt som er vaskbart, en omgang i vaskemaskinen.

Lister
Lister er også veldig glad i støv, og bør vies litt oppmerksomhet nå. Gi dem en omgang med støsvsugeren, eller bruk tørrmopp eller mikrofiberklut.

Potteskjulere, lampeskjermer og -kupler
Her samler det seg både støv og døde insekter. Vask opp potteskjulere og lampekupler i oppvaskkummen med varmt vann og oppvaskmiddel. Lampeskjermer i stoff tar du av og støvsuger (bruk et mykt børstemunnstykke) eller tørk støv av dem med en støvmopp eller mikrofiberklut.

Bilder og rammer
Bruk støvmopp eller mikrofiberklut til å tørke støv av glass og rammer.

Ikke glem bøkene
Bokhyller er skikkelige støvsamlere, med mindre de har glassdører. Ta ut bøkene, støvsug dem kjapt med børstemunnstykke med myk børste. Tørk vekk støvet i hyllene med en støvmopp eller mikrofiberklut før du setter bøkene på plass.


Foto: Freepik

Fortsett å lese

Relaterte innlegg