Tips

Den Store Kjøkkenrengjøringen

På kjøkkenet blir det fort søl og skitt, både på de synlige flatene og de skjulte stedene. Men det er ikke så vanskelig som du tror å bli kvitt det.

Kjøleskap og fryser
Kjøleskap og fryser bør trekkes frem en gang eller to i året. Det er spesielt viktig å fjerne støv og rusk under kjøleskapet, da dette kan være skadelig for motoren.
• Utvendig, bak og oppå vasker du med kjøkkenspray og fuktig klut. Denne metoden bør ikke benyttes på klarlakkerte hvitevarer. Hvis du er usikker, kan du prøve å en del av skapet som ikke synes for å se om materialet tar skade.
• En grundig innvendig vask av kjøleskap og fryser er nødvendig et par ganger årlig.

Slik gjør du:
Ta ut alle matvarer. Is av fryseren hvis den ikke er selvavisende. Bruk en ren klut og varmt vann med en sprut oppvaskmiddel i når du vasker. Er det vond lukt, bør du rengjøre ekstra godt, gjerne med et bakteriehemmende middel. Bokser og hyller som er avtagbare, vasker du opp i oppvaskkummen.
NB! Vær forsiktig med oppvaskmidler på gummilister, da de kan ta skade av det. På dem bør du helst bruke rent vann.

Benk og fliser
Tørk av benkene med en klut fuktet i rent oppvaskvann. På fliser kan du bruke kjøkkenspray og fuktig klut. Også her anbefales skuremiddel og svamp på vanskelige flekker.

NB! Sure rengjøringsmidler må ikke brukes på flater av marmor eller kalk.
På smuss rundt brytere og på andre kronglete steder, kan du bruke Q-tips eller en tannbørste dyppet i vann med oppvaskmiddel.
Kum og sluk
Oppvaskkummen og utslagsvasken blanker du med skuremiddel. Gni med klut, svamp eller oppvaskbørste. Er det misfarginger som ikke går bort, for eksempel fra te, kan du gni forsiktig med stålull som er impregnert med såpe. Avløpsåpner i sluket hjelper til med å fjerne smuss og forhindrer vond lukt.

Kjøkkenvifte
Sjekk først om filteret kan vaskes. Dette står i bruksanvisningen. Mangler du denne, kan du spørre en fagforhandler.
Har du et vaskbart filter, kan du legge det i oppvaskkummen og påføre ufortynnet salmiakk. Spyl godt med varmt vann. Gjenta behandlingen til alt fett er fjernet.
Sørg for at filteret er helt tørt før du setter det tilbake i viften.
Filtre som ikke kan vaskes, må byttes ut en gang iblant. Hvor ofte avhenger av bruk.
Utvendig vasker du viften med kjøkkenspray og fuktig klut.


Foto: Freepik

Fortsett å lese

Relaterte innlegg