Tips

Slik Skal Møblene Vaskes

Er du flink til å vedlikeholde møblene dine, holder de seg pene lenger. Det er bra for lommeboken, og bra for miljøet. Plusstid gir deg tips til hvordan du best går frem.

Rengjøring og vedlikehold er en forutsetning for at møblene skal vare lenge. Sofaen og lenestolene våre utsettes daglig for skadelig fett, varme, UV-stråling og vanlig slitasje. Kontinuerlig rengjøring og impregnering er nødvendig for å gjøre møblene motstandsdyktige mot denne nedbrytingen.

Dette bør du gjøre:
1. Fjern flekker med én gang
Når uhellet først er ute, må du ta flekken med én gang. Hvis noen søler drikke eller mister mat, så tørk det opp før det rekker å tørke inn i stoffet. Pass på at du ikke gnir; friksjon sliter nemlig på stoffet og kan skade det. Prøv heller å suge opp væsken, for eksempel med tørkepapir, og bruk et mildt såpemiddel. Husk å impregnere etterpå.

2. Vanskelige flekker
Har du fått mat eller for eksempel blod på stoffet, skal du bruke varmt vann når flekken skal vaskes vekk. Bruk et enzymholdig vaskemiddel som du løser godt ut i kaldt vann først.

3. Plassering
Ikke plasser møblene dine for nærme varmeelementer, eller i direkte sollys.

4. Jevnlig vask
Søl eller ei, møblene har godt av en rens av og til. La møbelrengjøring bli en del av husvaskingsritualene. Alle stoppede møbler bør støvsuges jevnlig med en myk børste. Levetiden på et fiber øker hvis du er flink med å vedlikeholde det.

Ønsker du å freshe opp trekket på sofaen, kan du for eksempel stryke over lett med en fuktig klut vridd opp i for eksempel Milo.

5. Ta vare på lær og hud
Har du møbler av lær og dyrehud bør du ikke bruke støvsugeren. Tørk over med en myk klut jevnlig, og bruk et egnet middel for rens av møbellær. Dette bevarer møblene, og hindrer at avfarging eller innfetting fører til fargeskjolder.
Når du skal vaske møbelet bør du først teste med kluten på et lite synlig sted (gjør dette hver gang du vasker). Dersom det farger av på kluten, kan fargen på møbelet være skadet og vil derfor ikke tåle rengjøring. Da bør du avslutte behandlingen og heller bruke en ren, fuktig klut til å tørke av.

6. Tremøbler
Alle tremøbler vil, på grunn av lysets og brukerens påvirkning, endre farge med årene. Pass derfor på at du ikke har en duk liggende på samme sted permanent over lang tid, da fargeforskjell vil kunne oppstå på treverket under.
For rengjøring av et trebord (lakkbehandlet) bør du bruke en ren, tørr klut, eller en klut godt oppvridd i rent vann. Smussete overflater skal tørkes med en klut, vridd opp i såpevann (1/4 dl såpe og én liter varmt vann), eller vann tilsatt flytende oppvaskmiddel. Du må tørke med en tørr klut i etterkant.
Husk alltid å følge produsentens veiledning!


Foto: Freepik

Fortsett å lese

Relaterte innlegg