Tips

Slik Rengjør Du Terrassen

Ingenting er som å kose seg på terrassen eller balkongen på fine sommerdager med lange, lyse kvelder. Her får du tips om hvordan du klargjør uteplassen for sesongen.
Uteplassen trenger en liten oppfriskning etter en lang vinter enten du har balkong, terrasse eller veranda. Her er noen enkle og nyttige tips.

Terrassebord i tre
Til trebord er det flere ting du kan bruke. Er det tegn til mugg- og soppdannelse, er klor tingen.

Slik gjør du:
Lag en kloroppløsning av ½ dl klor per liter vann. Bruk kaldt vann, ellers fordamper kloren.
Kost vekk gamle blader, sand og annet rusk og rask som måtte være der. Spyl gjerne med hageslange hvis det trengs.
Sprut på klorløsningen. La det virke en times tid. Skyll med hageslangen. Vær klar over at denne løsningen vil bleke flatene litt.
Når terrassen er tørr og fin (etter et døgn uten regn), setter du inn treet med olje. Bruk pensel.

Grønske på treet
Kloroppløsning er også effektivt for å få bukt med grønske. Gå frem på samme måte som beskrevet over. Etter at treverket har fått tørke skikkelig, oljer du det. Etter et døgn kan du sette det inn med et algedrepende middel som du spruter på med pumpekanne.
Terrassebord i teak kan rengjøres med rødsprit. Kost først terrassen ren. Gå deretter over med en klut med rødsprit på flekkene. Sett bordene inn med teakolje til slutt.

Betonggulv
Kost vekk rusk og rask. Bland grønnsåpe i lunkent vann. Bruk børste og vask over med blandingen. Skyll av med hageslange (eller bruk bøtte) etterpå.
Steinheller
Bruk høytrykkspyler. Spyl fra deg så skitten beveger seg foran deg. Avslutt med bred stråle.
Har du ikke høytrykksspyler, bruker du grønnsåpevann på samme måte som til betonggulv.

Hagemøbler
For møbler som har stått inne hele vinteren og er fine og muggfrie, er det nok å tørke over med en fuktig klut. Bruk gjerne mikrofiberklut og håndvarmt vann med en sprut oppvaskmiddel. Ellers krever ulike typer terrassemøbler ulik behandling.

Tremøbler
Er det tegn til muggdannelse, bruker du kloroppløsning. Gå fram som med terrassebordene: Sett dem inn, la det virke og skyll av. Bruk gjerne en klut av gamle filler i tillegg, eller en liten børste.
Er det ingen tegn til mugg, er salmiakkløsning fint: 1/2 dl salmiakk per bøtte kaldt vann (7 l). Da trenger du ikke skylle etterpå, salmiakken fordamper.

Plastmøbler
Er det muggtendenser, altså sorte prikker/flekker, på plastmøblene, bør

du bruke klor også her. Det vil også bidra til å bleke hvit plast. Ellers blir plastmøbler finest med skurekrem og en svamp med skrubbeside. Hvis du bruker stålull må du kaste den når den er tom for såpe og ikke skummer mer, ellers kan den lage riper.
NB! Unngå klor til plastmøbler i sterke farger.

Kurvmøbler
Også her er klorløsning tingen hvis det er tegn til mugg. Etterpå kan du gå over med grønnsåpevann. Det impregnerer litt. Er de muggfrie, er det nok med en omgang med grønnsåpevann. Bruk langbustet børste for å komme til i sprekkene.
Hageputer
Mindre hageputer kan gå i vaskemaskinen. Er de svartflekkete av jordslag, bør du bruke vaskemiddel med blekesystem, selv om putene er fargede. Etterpå hiver du dem i tørketrommel med tennisballer. De kan også henges til tørk.

TIPS!
Er putene for store for maskinen, vil salmiakk og vann gjøre underverker. Slik gjør du:
Lag en salmiakkløsning med 1/2 dl salmiakk per bøtte kaldt vann. Legg puten på terrassebordet. Væt et lyst eller hvitt frottehåndkle godt. Legg det over puten og slå skikkelig med en teppebanker. Snu puten og gjør det samme på andre siden. Er det flekker på puten, fukter du en klut godt i blandingen og går over dem. Ikke gni, trykk. Det løser dem opp.
Når håndkledet er blitt skittent, vrir du det opp i salmiakkløsningen.
Hvis putene ikke er veldig skitne, er det nok å gå over eventuelle flekker med en klut fuktet i salmiakkløsning. Skyll over med litt vann til slutt og la putene tørke i solen.

Blomsterkasser og -potter
Blomsterkasser og blomsterpotter bør også rengjøres nå. Her kan du bruke samme metode enten de er i plast, terrakotta eller sink:
Fjern gamle planterester og gammel jord. Vask dem oppi en balje med en gammel oppvaskkost (som du kaster etterpå) og oppvaskmiddel. Bruk håndvarmt vann.
Plastikkblomsterpotter eller -kasser som er stygge og grå, kan du rengjøre med skurekrem. Gni med en svamp med skrubbeside. Eller bruk gamle filler. Det er viktig å skylle godt etterpå så du får vekk alle restene etter kremen.
Er det bare jord som skal vekk, kan du spyle potter og kasser med hageslangen.
NB! Utvis forsiktighet når du bruker irriterende midler som klor og salmiakk, og husk å beskytte deg med hansker når du rengjør uteplassen.


Foto: Freepik

Fortsett å lese

Relaterte innlegg