Tips

Så Godt Det Lukter!

Ulike dufter har stor påvirkning på hvordan vi oppfatter en situasjon, hvordan vi assosierer en spesiell duft med en spesiell følelse, enten positivt eller negativt.

Dufter virker i stor grad på underbevisstheten vår, og skal slett ikke undervurderes!Dette er noe næringslivet har plukket opp og benytter seg av. Studier viser nemlig at personer tilbringer mer tid – og handler mer – i butikker som dufter behagelig og friskt. Eiendomsmeglere oppfordrer ofte folk til å bake rett før de skal ha visning av huset sitt, eller ta en grundig grønnsåpevask. Dette fordi disse duftene påvirker mennesker til å få en positiv opplevelse, ved at de ofte forbindes med gode minner av noe rent og godt. De fleste opplever lukten av mat som den mest behagelige lukten, og en merkbar kroppslukt av andre mennesker som mest frastøtende blant dufter rundt oss.

Godlukt hjemme
Hjemme omgir vi oss også gjerne med dufter vi liker og forbinder med gode minner og følelser. Dufter det godt hjemme vil dette påvirke både familiemedlemmer

og besøkende i positiv retning. Sliter du med mareritt, bør du kanskje vurdere en god rundvask på soverommet. Vond lukt kan nemlig føre til dårlige drømmer, mens omvendt får man positive drømmer av gode duft-omgivelser. Noen hevder til og med at deilige dufter, som av roser og mandler, kan lindre smerter, men kun hos kvinner.

Kvinner med god nese
Ifølge en amerikansk studie er kvinner i fruktbar alder langt bedre enn menn til å gjenkjenne og identifisere ulike lukter. Ifølge BBC har også andre eksperter gjort studier som viser at kvinner har bedre luktesans enn menn, og lukt aktiviserer et større område i hjernen hos kvinner. – Det finnes et vell av vitenskapelige data som viser kvinners overlegenhet i å kjenne og identifisere odører selv ved svært små konsentrasjoner, sier psykolog Neil Martin til BBC. For kvinner og menn som er mer enn 45 år gamle finnes det derimot ikke noen slike kjønnsforskjeller. Forskerne tror at hormonet østrogen spiller inn og gjør at fruktbare kvinner blir bedre til å gjenkjenne ulike dufter.


Foto: Freepik

Fortsett å lese

Relaterte innlegg