Tips
Bort Med Kjøkken-Bakteriene
Det er viktig med god hygiene, særlig når det skal lages mat.
Bakterier i maten og på kjøkkenet kan i verste fall forårsake diaré, feber, oppkast og magekramper som kan vare i flere dager.
Det kan være vanskelig å unngå det også, ettersom mesteparten av bakteriene som vokser på maten verken kan ses eller luktes. Heldigvis kan du med enkle knep forebygge bakteriefeller, og sørge for at familien utvikler gode matlagingsvaner.
Regel nummer én: Du må alltid vaske hendene dine før du tar fingrene i ansiktet eller på maten. Vask grundig med såpe. Sørg for at hele familien følger disse reglene, så kan mye sykdom bli unngått.
Hold kjøkkenet rent
For å unngå unødvendige bakterier i maten, må du starte med god kjøkkenhygiene: Ikke bruk en svamp som er full av bakterier til oppvasken. Du kan for eksempel putte den i mikroen i ett minutt, da drepes mange bakterier. Du kan også bruke ufortynnet Zalo Antibakteriell, Klorinløsning, eller koking for å drepe bakterier.
Kjøkkenvasken er et utsatt område, og bør rengjøres ofte.
På benken kan du gjerne bruke en arbeidstallerken når du lager mat, slik at du kan legge redskaper på den.
For å unngå kryssforurensning er det smart å ha egne fjøler til kjøtt, grønnsaker og fisk (dette blir enklere hvis du har fjøler i ulike farger). Når fjøla skal vaskes bruker du kokende vann eller vasker grundig med zalo. Hvis du oppdager dype kutt i fjøla bør du anskaffe deg en ny, ettersom bakteriene ofte setter seg der. En annen bakterieversting er kluten.
Kjøttsaft og matrester som er sølt utover bordet, bør tørkes av med papir før du drar over med kluten. Skyll den etter bruk, først i varmt vann, og deretter i kaldt vann før den henges opp. Den bør vaskes på 60 grader eller høyere.
Riktig oppbevaring
Husk at du alltid skal vaske frukt og grønnsaker før det spises, for å fjerne rester av jord og smuss i tillegg til bakterier.
Hold kald mat kald, og varm mat varm. Dersom mat som skal være kjølig står ute i romtemperatur over tid, kan bakteriene formere seg raskt. Kjølevare skal oppbevares kjølig og være så kort tid som mulig i romtemperatur. Og varm mat som skal kjøles ned så raskt som mulig, hvis man skal ha det i kjøleskap/fryser som rester til senere.
Kjøleskapet skal holde en temperatur på fire grader eller lavere – til enhver tid. Du bør også rengjøre kjøleskapet grundig med jevne mellomrom, og da særlig grønnsaksskuffen. Det er en versting som ofte er full av bakterier. Gjør du dette én gang i uken kommer du langt i å unngå sopp og bakterier.
”Leftovers” kan fint puttes i kjøleskapet og spises neste dag. Har du mye mat igjen; fordel det over flere boller/tallerkener, da blir det fortere kaldt. Ikke press maten sammen i kjøleskapet ditt, sørg for at det er luft mellom varene. Kald luft må sirkulere slik at maten holder riktig temperatur.
Foto: Freepik
Fortsett å lese