Tips

Bakteriefritt Bad

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula. Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Donec sollicitudin molestie malesuada. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Sed porttitor lectus nibh. Donec rutrum congue leo eget malesuada.

Advarsel: Etter å ha lest denne saken, kan du kjenne en uimotståelig lyst til å rengjøre badet.Utfordringene Baderommet er kanskje ikke stedet du oppholder deg aller mest, men mest sannsynlig ville du blitt overrasket dersom du regnet på hvor mange timer du faktisk bruker der inne hver uke – inkludert alle dusjer, toalettbesøk, tannpusser og minutter med fiksing foran speilet. Både av hygieniske grunner og rene trivselsgrunner, er det derfor viktig at baderommet holdes rent, noe som ikke alltid er like enkelt i en hektisk hverdag.
Man skulle tro at å holde badet rent omtrent gikk av seg selv, når man tenker på hvor mye såpe og vann som er i omløp gjennom dusjer, vasker og badekar i løpet av én dag. Men slik er det selvfølgelig ikke. De vanligste årsakene til skitt og bakterier på badet er faktisk såperester, rust og skjolder, og det gjelder å ligge et skritt foran disse. Vi kommer tilbake til de enkle småtriksene som holder baderommet ved like hver dag, men det aller mest grunnleggende først; den grundige storvasken.

Løsningene
Fjern gjerne alle tekstiler før du går i gang. Eventuelle gardiner og dusjforheng kan godt få seg en runde i vaskemaskinen og henges opp igjen rett etterpå mens de ennå er våte, det vil spre god og frisk duft i rommet. Alle håndklær bør dessuten skiftes minst to ganger i uka dersom man har barn i huset.
Bruk gjerne rengjøringsmidler du liker lukten av. En rengjøringsspray spesielt beregnet på baderom (og som dermed er sur) er ideell for å fjerne flekker og belegg som legger seg i toalettet, på gulvet eller i servanten. Spray på, la virke, skyll av og tørk over med en mikrofiberklut.
For de mer vriene stedene, som rundt toalettet, i dusjhjørnene og føttene til badekaret, er baderomsskrubb og mye vann trikset for å løse opp belegg og fjerne støv og skitt. Skrubb ekstra med en svamp, liten børste eller mikrofiberklut der det trengs. Det samme gjelder også for servanten, hvor du godt kan bruke en gammel tannbørste til å skrubbe kraner og knotter.

Småtingene du bør huske på
Til vask av toalettet er engangskluter eller vanlige kluter som desinfiseres etter bruk det aller mest hygieniske. Bruker du vanlige kluter til rengjøring av toalett og resten av badet, er det viktig å skille disse fra hverandre, for eksempel ved farge. Husk at dobørsten ikke skal brukes andre steder enn nede i doen, og skyll børsten ved å trekke ned toalettet når du har vasket ferdig oppi. Den bør også jevnlig desinfiseres med Klorin.
Har du en liten søppelbøtte på badet? Denne er det viktig å tømme og vaske ofte for å unngå ubehagelig lukt i rommet. Fyll bøtten med vann, tilsett 1 dl Klorin og la virke i 15–30 minutter.

Enda enklere? Bruk alltid en plastpose i søppelbøtten!
Avløp og sluk er en annen kilde til sjenerende dufter, og ved å rengjøre disse omtrent én gang i måneden slipper du unna både tilstopping og dunsten. Unngå å spre potensielt sykdomsfremkallende bakterier ved å være nøye med renhold på knotter, dørhåndtak og andre berøringspunkter der hendene kan spre bakterier videre.
Vær også nøye med vask av håndklær og kluter, slik at disse ikke blir bakteriebomber.

Hvordan holde det ved like?
I familielivet handler det meste om rutiner. Hvem som gjør hva, og når det skal gjøres. Det er når ting utsettes eller oppleves som et ork, at problemene oppstår og baderommet forfaller. Bli enige om hvem sitt ansvar det er å vaske badet. Kanskje barna kan hjelpe til? Gjør ordentlig rent med jevne mellomrom, men sørg for å holde det ved like i mellomtiden. Fjern hår fra vasken etter å ha børstet håret, og fjern eventuelle sminkerester etter morgenstellet. Skyll eller tørk over badekaret etter bruk.
Ha en toalettbørste stående rett ved toalettet, og vaskemidlene i umiddelbar nærhet (oppbevares utilgjengelig for barna). Hold orden ved å putte småting som hårspenner, badeleker og produkter i bokser eller hyller. Gi alt på badet en fast plass, så blir det enklere å holde det ryddig.
En annen god idé er å ha en fast vaskedag til alle håndklær, og holde seg til ”sitt” håndkle mellom hver vask.

For den viderekomne
Det finnes ikke absolutte fasitsvar på hvordan man må vaske badet, og alle familier har sine rutiner. Kanskje har du nikket deg gjennom det du har lest, og lurt litt på når det kommer noe nytt du kan få bruk for? Vel, er du klar for en utfordring? Her kommer tipsene for de viderekomne:
* Gjør sport ut av å dra over vasken, toalettet og badekaret/dusjen daglig. Kanskje kjedelig, men det vil ikke ta deg mer enn fem minutter å se resultater.
* Visste du at babyolje på en fuktig klut gjør underverker for et skjoldete dusjkabinett?
* Multitasking-foreldren med stor F er hun som vasker samtidig som barna sitter i badekaret eller pusser tenner.
* Dugger det veldig på speilet? Det kan løses ved å dekke flaten med et tynt lag barberingsskum, for så å vaske det på vanlig måte. Dugg og skjolder vil holde seg unna de neste ukene.

PS. Har du hørt om Cola-trikset?
Den søte leskedrikken har nemlig flere bruksområder; blant annet er den et svært effektivt hjelpemiddel når du vasker badet. Har du flisgulv og vil få fugene rene, kan du helle brus på dem og la det trekke noen minutter før du vasker. Tømmer du en Colaboks i do og lar det virke i omtrent en time, kan du bare trekke ned for å få skålen ren. Prøv selv!


Foto: Freepik

Fortsett å lese

Relaterte innlegg