Spar penger med enkel bilvask

Seks grep du bør ta med bilen før høsten!

Sommeren er over, og mange har brukt bilen mye. Nå er tiden for å forberede seg til høst og vinter – det kan du spare gode penger på.

Etter flere uker med barn i baksetet og masse kilometer på veien er det både økonomisk og sikkerhetsmessig viktig å ta en sjekk av bilen.

– Spesielt i år har bilferie vært en stor del av sommeren for mange nordmenn, og mange gjorde gode grep for å gjøre bilen klar til tur. Det mange glemmer, er at det er lurt å stelle kjøretøyet også etter ferien, sier Jon Petter Larsen, varehussjef i Biltema Fredrikstad og bilvaskentusiast.

– En bilferie rundt i Norge kan jo fort ende opp i flere tusen kilometers kjøring, og det merkes på bilen. Vil man passe best mulig på bilen, både med tanke på verdien og ikke minst sikkerheten, så bør man gå gjennom disse punktene før kulda virkelig kommer. Hvis du vasker og polerer bilen i september, så ruster den ikke i januar, sier han.

1. Vask utvendig

– Det er mye viktigere å vaske bilen ofte i vinterhalvåret enn om sommeren, sier Jon Petter Larsen.

– Dette skyldes saltingen av norske veier, og jo lengre saltet sitter på bilen, jo større øker sjansen for rustskader, sier han.

Vi brukte skumvask med skumdyse for en grundig vask av karosseriet, og skylte av med høytrykkspyler. Gå gjerne over med vaskehanske i etterkant.

Polering om høsten er like viktig som det er om våren, selv om de fleste bare gjør det i april eller mai. Veisaltet henger seg fast på steder der lakken har små ujevnheter, så små lakkskader bør også fikses, sier Larsen.

Polering beskytter også mot rustangrep på karosseriet, og lakken beskyttes mot salt og søle, så det blir enklere å vaske bilen gjennom vinteren.

Flyverust er noe du finner på alle biler, også helt nye: Små metallpartikler løsner fra bremseklosser og bremseskiver og fester seg i lakken.

Metallpartikler vil oppleves som «nupper» i lakken, og du får ikke vasket dem bort med vanlige vaskemetoder. Etter hvert kan de forårsake skade i lakkoverflaten, så å fjerne flyverust er derfor en god investering.

Larsen foreslår å følge disse punktene for en god og grundig vask utvendig:

1. Avfetting og felgrens

Avfetting er laget for å fjerne asfaltflekker og diverse, og den tar du direkte på skitten bil. Spray avfetting under vinduene og nedover, og felgrens på felgene. La felgrensen virke i 2-3 minutter før du spyler av.

2. Skumvask

Etter 2-3 minutter, legg skum på hele bilen, utenpå avfettingen. La det virke 2-3 minutter før du spyler av med høytrykk nedenfra og opp.

3. Håndvask med bilsjampo

Etter at du har spylt grundig er nødvendig å ta håndvask for å få bilen helt ren. Vask alltid ovenfra og nedover for å unngå å dra med deg skitt fra bunnen av bilen.

4. Tørk av med mikrofiberklut

Evt. spray på våtvoks samtidig  og tørk av, for ekstra beskyttelse.

5. Polere bilen

For en grundigere og mer langvarig beskyttelse kan du polere bilen med vår vokspolish og en voksapplikator (Husk: Det er viktig at lakken er helt ren).

6. Silikon på gummi

Til slutt kan det kan være lurt å bruke silikonstift på gummilister rundt dørkarmen for å hindre at døra fryser fast ved kuldegrader.

2. Vask innvendig

Biltema har alt du trenger for å fjerne gammel moro innvendig i bilen din – alle vet jo at barn, hunder, matspising og skitne klær merkes over tid. Det viktigste er å ikke la det gå for lenge mellom hver sjau, og avfallsposer med klips i bilen er en god idé til forebygging.

– Det er alltid lurt å fjerne all søppel først. Ta ut gulvmattene, og vask dem, så de kan tørke mens du holder på med resten. Så bør du ta støvsuging av seter og gulv. Ikke spar dette til slutt da det avgir en del støv som du med fordel vasker bort i siste runde, sier varehussjef Larsen.

Etter støvsugingen er det duket for finishen. Dashbord og alle flater som blir tatt på kan du rengjøre med mikrofiberklut eller bomull. Bruk gjerne rensemidler, men ofte er vann din beste venn.

– Du kan også velge skikkelig arbeid og ta en liten tekstilrens på setene, eller vaske med skinn-rens dersom du har skinn-seter. Mange blir overrasket over hvor skitne setene egentlig er – selv om de egentlig ser rene og pene ut, sier Biltema-eksperten.

Interiørbørste kan være lur å bruke hvis du har husdyr i bilen, den fjerner effektivt hunde- og kattehår fra tekstiler som trekk, puter og matter. Skinnseter er det lurt å etterbehandle med kremer eller egnet middel for å bevare glans og styrke.

 

Kilde: VG